Serajdin kan få hjälp av fall i Regeringsrätten

Om Migrationsverket gör ett fel som gynnar en person som söker uppehållstillstånd - då ska det beslutet gälla. Det anser advokat Hans Bredberg, som nu vill att regeringsrätten ska slå fast den här principen.
Om rätten går på Bredbergs linje betyder det att 22-årige Serajdin Rajabi från Afgahnistan kan få stanna i Sverige.

- Om myndigheten har gjort ett felaktigt beslut, ska den enskilde då vara rädd för att det kommer ett nytt beslut? säger Hans Bredberg, som är juridiskt ombud i ett fall som han nu vill att Regeringsrätten ska pröva.

- Han fick beslutet och blev folkbokförd, och fler månader efter kallade Migrationsverket upp honom: Tyvärr vi har gjort fel, men vi tar tillbaka ditt beslut.

Fick uppehållstillstånd
Historien påminner mycket om 22-årige Serajdin Rajabis. Han nu hotas av att skickas tillbaka till Afganistan, trots att han för ett och ett halvt år sen fick ett prydligt permanent uppehållstillstånd.

- De sa att det var ett misstag, ett fel. Förlåt oss, och sådana saker. Jag sa: Det går inte, ni spelar med mitt liv. Jag kan inte leva där, säger Serajdin Rajabi.

Serajdin Rajabis fall ska tas upp av Migrationsdomstolen. Hans Bredberg driver sitt snarlika ärende i Regeringsrätten för att få fastslaget att Migrationsverket i ett sånt här fall har strikt ansvar för sitt agerande.

- Om de gör ett fel så måste de stå för det. Och framförallt går det ju inte att ändra långt efteråt. Då får vi ett samhälle som är väldigt rättsosäkert, säger Hans Bredberg.

Formella linjen
Eugén Palmér, som ansvarar för asylfrågor på Migrationsverket, anser att Migrationsverket måste hålla sig till gällande regler, även när misstag sker.

- Jag skulle förorda att man håller sig till den formella linjen, vilket då tyvärr kan drabba enskilda personer, säger han.

Eugén Palmér menar att den här frågan aldrig ställts på sin spets på Migrationsverket, men om Regeringsrätten går på Hans Bredbergs linje kommer verket rätta sig efter det.

- Säger Regeringenrätten att den som fått ett uppehållstillstånd i sin hand ska ha det, då följer vi självklart det, säger Eugén Palmér på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".