Julhandeln räddar Karlsborg från butiksdöd

Julhandeln väntas slå nytt rekord i år igen.
Enligt prognosmakarna kommer vi att köpa klappar för över 40 miljarder kronor. På de mindre orterna i Skaraborg är just julhandeln livsviktig för butikernas överlevnad.

- Det är mycket folk i rörelse och det känns som det är fler än tidigare jular, säger Agneta Rudolfson bokhandlare i Karlsborg.

Turisterna på sommaren och julhandeln på vintern har räddat Karlsborg, med knappt 7 000 invånare, från den stora butiksdöden.

Många butiker har lagts ner de senaste åren i bland annat Tidaholm och Hjo, men i Karlsborg är bilden en annan.

Trots att stormarknaderna i Skövde drygt fyra mil bort bygger ut kraftigt så finns det köptrogna kunder, inte minst under julhandeln.

En av dem är Kerstin Stureson från Forsvik utanför Karlsborg:

- Jag handlar allt jag kan här och finns inte det jag söker låter jag butiken beställa hem. Jag tycker det är viktigt att butikerna kan vara kvar.

Mia Brandqvist, som är Köpmannaföreningens ordförande i Karlsborg, tror på en framtid för butikerna på orten.

- Det händer mycket i samhället nu och vi tycker Karlsborg fått ett lyft. Dessutom satsar butikerna här på ett brett sortiment vilket också är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".