Lantbrukare oroas över nya naturreservat

Naturvårdsverket vill göra om alltmer jordbruks- och skogsmark till naturreservat. Den här utvecklingen oroar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Skaraborg. - Det är helt fel om marken ska tas över och bli reservat för att bonden skött sitt landskap, säger ombudsman Lars Nilsson på LRF Skaraborg.
Dättern utanför Grästorp, skärgården runt Kållandsö och sjön Östen är tre exempel, där naturvårdens och lantbrukets intressen står emot varandra. I framtiden lär den här konflikten bli allt vanligare. Regeringen har nämligen satt upp som mål att skapa 400 000 hektar nya naturrreservat. I veckan fördelade Naturvårdsverket ytterligare 800 miljoner kronor till bland annat köp av mark för nya reservat runt om i landet. Ombudsman Lars Nilsson menar att bönderna med välskötta marker nu är oroliga. Han befarar att myndigheternas offensiv med naturreservat kan ta död på markägarnas engagemang och ansvarskänsla. LRF Skaraborg har nu inbjudit Länsstyrelsens miljöenhet till samtal kring de nya reservaten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".