Läkare kritiseras efter felbehandling av pojke

En läkare vid en vårdcentral i Falköping kritiseras av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felbehandling av en liten pojke. När föräldrarna sökte läkarvård för att barnet hade ont i magen bedömde man på vårdcentralen att det handlade om maginflunsa. I själva verket handlade det om blindtarmsinflammation och det slutade med akut operation på Kärnsjukhuset i Skövde.
Det var i mars förra året som den då knappt 6-årige pojken fick ont i magen. Han hade diareé och blev illamående. När föräldrarna ringde till vårdcentralen bedömde man i första läget att det handlade om en vanlig maginfluensa. Sköterskan undrade i telefon om resten av familjen haft liknande symptom, något som mamman i familjen uppfattade som att man skulle avvakta tills vidare på grund av en eventuell smittorisk. När barnet inte blev bättre sökte familjen läkare ett dygn senare. Läkaren som undersökte pojken fann dock inga symptom som talade för att det handlade om blindtarmsinflamation och familjen skickades hem igen med den sjuka pojken. Samma kväll sökte man dock akut till KSS där man konstaterade att pojken var mycket medtagen med ytlig andning och kraftigt ömmande buk. Efter ultraljudsundersökning operarades han akut och man fann då att blindtarmen brustit och att det fanns var i buken. Pojken vårdades sedan en vecka på sjukhuset. Ansvarsnämnden finner att även om diagnosen akut blindtarmsinflammation ofta är svår att ställa så "felet varken är ringa eller ursäktligt" och tilldelar läkaren på vårdcentralen en erinran som är den mildare formen av diciplinpåföljd. Sjuksköterskan frias av nämnden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".