Deutsche Bahn vill utveckla Kinnekullebanan

Europas största järnvägsbolag, tyska Deutsche Bahn, vill köra tågtrafiken på Kinnekullebanan.
Lidköpings kommun stödjer planerna eftersom det tyska bolaget vill hjälpa kommunen att få en snabbtågslinje till Göteborg.
– Ett direkttåg som tar ungefär en timme ner till Göteborg vore kanon för västra Skaraborg, säger Kjell Hedvall (s), kommunalråd i Lidköping.

Dagens sträckning av Kinnekullebanan genom Skaraborg är från Örebro i norr till Herrljunga i söder.

Trafikavtalet löper ut den 13 juni 2009, och därför pågår nu en upphandling fram till den 14 februari nästa år. 

Deutsche Bahn bekräftar för Sveriges Radio Skaraborg att järnvägsbolaget innan den 14 februari nästa år ska lämna ett anbud till Västtrafik på att få köra tågtrafiken på Kinnekullebanan från Örebro via Lidköping ner till Göteborg från mitten av 2009. 

Kommunledningen i Lidköping hoppas nu få hjälp av världsföretaget Deutsche Bahn att genomföra sina planer på att elektrifiera Kinnekullebanan och få till en snabbtågslinje till Göteborg via Trollhättan.

– Det är jättepositivt om Deutsche Bahn kommer som meddragare, säger Kjell Hedvall.   

Kinnekullebanan var på väg att läggas ner för drygt tio år sedan, men sen har banan få ett ordentligt lyft genom investering i nya tåg och med en stor ökning av antalet resande.  

Flera intressenter väntas lägga anbud på att få köra Kinnekullebanan när dagens trafikavtal går ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".