Osäker framtid för Länsteatern

Fem av femton skaraborgska kommuner har sagt nej till att ge ekonomiskt bidrag till Länsteatern nästa år, och lika många kommuner är tveksamma till att stödja verksamheten.
Kommunerna i Skaraborg har under många år gett ett bidrag på en dryg miljon kronor till driften av Länsteatern. Gullspång, Essunga och Karlsborg har sedan tidigare sagt nej till att ge stöd, och nu har ännu fler kommuner bestämt sig för att hoppa av. Falköping och Skara har sagt nej, och både Mariestads och Lidköpings kommuner är tveksam till att ge bidrag. Idag är bara en tedjedel av Skaraborgs kommuner beredda att stötta Länsteaterns verksamhet nästa år. Den främsta orsaken till att många tvekar är organisationen. Regionen har tidigare föreslagit att Länsteatern ska slås samman med Göteborgsoperan, och det gör att kommunerna ifrågasätter om det då är deras ansvar att driva teatern vidare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".