Familjedaghemmen ifrågasätts i ny skollag

Dagbarnvårdarna kan komma att helt försvinna om några år. I förslaget till ny skollag blir kommunerna nämligen inte skyldiga att erbjuda barnen plats i familjedaghem utan bara i förskola. Lidköping är en av de kommuner i landet, som har flest dagbarnvårdare.
Men Ann Eliasson, som själv har ett familjedaghem i Vinninga utanför Lidköping, tycker att det vore synd om möjligheten försvann för föräldrar att välja olika former av barnomsorg: - Det är många som hellre vill ha sina barn i en hemlik miljö, säger hon. Och för familjer med barn i olika åldrar är det en fördel att barnen trots det kan få vara på samma ställe. Lidköpings kommun är bland de kommuner som har mest dagbarnvårdare i landet. Bara i Vinninga, där Ann Eliasson har sitt familjedaghem, finns 8 dagbarnvårdare, och det finns fler barn som står i väntkö för att få en plats. Hos varje familjedaghem är ungefär 7 barn inskrivna. Anders Larsson är rektor för en förskoleenhet i Lidköping där större delen av personalen består av dagbarnvårdare. - Om familjedaghemmen skulle försvinna innebär det att vi måste bygga ut motsvarande antal platser inom förskoleverksamheten, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".