Gullspång river hyreshus när invånarna flyttar

Gullspångs kommun har nu påbörjat rivningen av fyra hyreshus, hus som kommunen måste bli av med för att anpassa lägenhetsbeståndet efter antalet invånare.
Anledningen är att Gullspång de senaste tio åren tappat en stor del av sin befolkning.

- Det är synd att de måste riva, men jag förstår att det blir så eftersom de unga inte stannar kvar här, säger Kristina Goldne som bor i bostadsområdet Bramsgården i Hova där två hus  nu jämnas med marken.

Fyra hyreshus med totalt 96 lägenheter rivs nu i Hova och fler rivningar är förmodligen att vänta, för fortfarande står 15 procent av lägenheterna i kommunen tomma.

Gullspångs kommuns befolkning minskar stadigt och är nu nere på runt 5.500 individer. Enligt kommunalrådet Carina Gullberg är det största problemet barnafödandet.

1991 föddes 80 barn i Gullspång. Idag är den siffran nere på 30 nyfödda. I kommunen bor idag en mycket högre andel äldre än i riket som helhet.

Kristina Goldne som nu ser grannhusen rivas hyser inga större förhoppningar om att befolkningsstatistiken plötsligt ska vända i Gullspång, även om hon för egen del ser positivt på framtiden.

- Jag tror att det här kommer bli en liten sovhåla till slut, men för min egen del ser det väl ok ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".