Boende överklagar Vara Horse Arena

Nu överklagar Åke Bender i Larv Vara kommuns beslut att bygga Vara Horse Arena strax intill hans fastighet.
– Kommunen har drivit det här projektet vidare utan alla grannars insyn, över våra huvuden. Det är särskilt allvarligt att en kommun förfar på det sättet, säger Bender.
– Kommunikationen ska bli bättre, lovar projektledaren Mia Forsäng.

Vara Horse Arena ska inte bara bli en arena där tävlingar kan genomföras. I området ska även bostäder, ridhus, hotell, konferens- och spaanläggningar byggas.  

Jätteanläggningen har inte tagits emot med öppna armar av alla kommuninvånarna.
Under november polisanmäldes hot som kommunen fått via mail från personer som vill att projektet ska läggas ned.
Även flera närboende till området anser att arenan kommer att störa.

– Ja, de flesta kan nog förstå att en anläggning som är tänkt att ta 300 000 personer per år förstör miljön för dem som bor där, säger Åke Bender.   

Överklagan
Tillsammans med flera andra boende i området ifrågasätter han kommunens planer. Bland annat undrar han om det är en kommunangelägenhet att driva en hästarena i så stor storlek.

– Vi tycker att det är av intresse för alla att få veta om kommunen verkligen ska satsa pengar i ett sådant här riskprojekt, säger Åke Bender som skickat in en överklagan till länsrätten.

Försvarar placeringen
Mia Forsäng är alldeles ny projektledare för Vara Horse Arena. Hon har precis tagit över efter att den förre projektledaren Olle Ryegård slutade med omedelbar verkan för en månad sedan.
Mia Forsäng är medveten om att planerna inte fallit i god jord hos alla:

– Var den än hade lagts så hade det nog blivit ris och ros. Jag tycker att den här platsen som valts ut är jättebra. För att Larv ska överleva så måste vi få en inflyttning. Jag tycker att det är starkt att satsa så, säger hon.

Bättre kommunikation
Mia Forsäng menar att det är flera saker som gäller nu, bland annat att förbättra kommunikationen med Larvborna:

– Vi har många personer som vi behöver prata med. Vi ska prata med dem som är berörda, de närboende, och lyssna in vad de tycker är positivt och vad de tycker är negativt. Vi ska försöka att möta dem, lovar hon.

Ännu viktigare menar hon att det är att locka hästfolk till arenan. Allra viktigast är att locka finansiärer:

– Jag tror att det kommer att en hektisk vår. Det här ska ju bli Europas största hästanläggning. Det är klart att det är jättespännande.

Åke Bender känner sig maktlös och överkörd:

– De har ju varit här och sett hur många som blir drabbade. Ändå fortsätter de att driva på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista