Beslut om djurskyddsmyndighet i Skara

Under onsdagens eftermiddag fattade riksdagen beslut om att skapa en myndighet med nationellt ansvar för djurskydd i Skara. Djurskyddsmyndigheten kommer att få ansvar för såväl smådjur som livsmedelsproducerande djur. Den kommer igång den första januari 2004 och sedan tidigare är det bestämt att den ska placeras i Skara.
Än är det inte klart hur många anställda myndigheten kommer att få. Men den socialdemokratiske riksdagsmannen Kjell Nordström tror att det kommer att handla om 30 till 50 anställda.
Tidigare har Kjell Nordström sagt till Radio Skaraborg att djurskyddsmyndigheten skulle kunna få 150 anställda. Men idag säger han att han det uttalandet helt enkelt byggde på felaktiga uppgifter.
- Vi kunde ha önskat oss en större myndighet, men jag utesluter inte att myndigheten kommer att bli större på sikt, säger han.
- Jag tror att det kommer bli ett så starkt tryck på de här frågorna att verksamheten för djurskydd kommer att svälla.
Nu ska det tillsättas en kommitté som mer i detalj ska bestämma hur myndigheten ska se ut. Kommittén ska bland annat avgöra vilka tjänster ska flyttas från jordbruksverkets djurmyndighet i Jönköping till den nya myndigheten i Skara.
Vid riksdagens omrötning röstade 240 ledamöter för och 67 emot. En ledamot avstod från att rösta.
Socialdemokraterna, vänstern, miljöpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna röstade för. Centern och moderaterna är motståndare däremot till den nya djurskyddsmyndigheten och röstade ekot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".