Nya EU-bidrag flyttar motorjobb från Skövde

Ford får ytterligare 100 miljoner kronor i EU-stöd för att bygga ut sin motorfabrik i Valencia i Spanien. I den spanska fabriken ska nu motorn till Volvo Personvagnars nya småbil tillverkas. Det innebär att tillverkningen av den fyrcylindriga motorn flyttas från Skövde till Spanien. Tidigare har Volvo PV:s ägare Ford fått 200 miljoner av EU till sin n
Det är Dagens Arbetes tidning på nätet, som avslöjar flytten till Spanien. Den fyrcylindriga motorn har tillverkats i Skövde tidigare, men ska nu göras i den spanska fabriken. Sedan tidigare är det också klart att Volvo Personvagnars ägare, Ford, får 200 miljoner kronor i EU-stöd till sin nya fabrik i Wales. Där ska den nya motor tillverkats, som utvecklats vid Volvo i Skövde och Göteborg. Metallklubben ordförande Lars Ask i Skövde har inte känt till stödet till Fords fabrik i Valencia. Han säger till Radio Skaraborg att han är kritisk till stödet, som han anser skapar en osund konkurrens.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".