Vara stoppar nazistledares husköp

Vara kommun stoppar ett fastighetsköp i samhället Tråvad på Varaslätten. Det är nazistledaren Curt Linusson som har köpt en nedlagd textilfabrik på orten. Kommunen tänker stoppa köpet genom att utnytta sin förköpsrätt.
Enligt kommunalrådet Jan-Erik Wallin i Vara har Curt Linusson uppgett att han tänker använda det inköpta huset till verkstad och för att ställa upp husvagnar. Men det är inte Linussons nazistsympatier som gör att kommunen vill stoppa köpet. - I det här fallet har det inte påverkas oss, försäkrar Jan-Erik Wallin. Kommunen vill köpa fastigheten i Tråvad för att där rehabilitera psykiskt handikappade. I ett pressmeddelande skriver den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, att Curt Linusson skulle ha köpt gården för deras räkning. Syftet var att använda lokalerna som partigård. Det är kommunfullmäktige i Vara som senare i februari formellt ska besluta om den kommunala förköpsrätten ska utnyttjas, men redan nu är partierna överens i kommunstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".