Götene

Räddningstjänsten positiv till att rädda sjuka

Att låta räddningstjänsten i Götene rycka ut vid sjukvårdslarm innebär endast fördelar för alla inblandade. Det säger Kent Holmberg räddningschef i Skara och Götene som sett över den motion som kommit till kommunen om detta.

Kent Holmberg är positiv till förslaget. Han säger att räddningstjänsten i bästa fall kan hjälpa till att rädda liv, till exempel vid hjärtinfarkter.

- Om man ska klara sig behöver man hjälp inom ett par minuter. Eftersom ambulansen finns i Lidlköping och Skara tar det en stund innan den sjuke kan få hjälp. Och ambulansen är inte heller alltid tillgänglig.

I dagsläget klarar räddningstjänsten inte av att rycka ut vid sjukvårdslarm. Men med förstärkning av en person, sjukvårdsutbildning, fordon och utrustning så är det möjligt menar Kent Holmberg. Det skulle i så fall kosta kommunen 1,3 miljoner kronor.

Ont om ambulanser
Att låta räddningstjänsten rycka ut även vid sjukvårdslarm är något som Kent Holmberg tror kommer bli vanligare i takt med att det blir ont om ambulanser på landsbygden.

- Det kommer bli ett allt större behov av den här verksamheten.

Han tar Skara kommun som exempel. Där finns det idag en ambulans stationerad, men den är snitt ute på vägen eller i andra kommuner under halva dygnet.

Uppvaknande
- Då är närmsta ambulans i Skövde, och det tar 20-25 minuter innan den är här.

Att förslaget kommer först nu tror han beror på att kommunpolitikerna fått ett uppvaknande.

- Jag tror inte att politikerna varit riktigt medvetna om det här, säger Kent Holmberg.