Skövde

Personal värmer lunch bland bajsiga handdukar

Det hårt kritiserade beslutet att skolpersonal ska betala för maten de äter tillsammans med barnen har nu genomförts.
Personalen på Gläntans förskola i Hentorp i Skövde vägrar betala och har därför med sig egen lunchlåda. Maten värms i tvättstugan:
– Det är smutsiga rumphanddukar - och där ska vi stå med vår mat, säger en av förskollärarna.

Både förslaget och beslutet att ta ut en avgift för de så kallade pedagogiska luncherna har väckt känslor.

Personalen på Gläntans förskola i Hentorp känner sig totalt överkörda av politikerna. De tycker att de inte haft någon möjlighet att påverka beslutet som innebär att maten som de äter tillsammans med barnen från och med nu kostar 15 kronor.

Vägrar betala för maten
Förskolelärarna Marie-Louise Skog, Lena Ljungberg, Anette Mellqvist, Gunilla Söderberg och Fredrika Larsson vägrar betala för maten och har därför med sina egna lunchlådor numera. Då får de i och för sig sitta i fred och äta, men något riktigt lunchrum är det inte tal om. Maten värms i en mikrovågsugn som står i tvättstugan och äts sedan i barnens lekrum där några bord och stolar ställts i ordning.
De är besvikna och tycker att kommunen skött förberedelserna uruselt:

- Det är synd att man inte kan använda lekhallen som lekhall säger en av dem.

Värmer mat bland smutstvätt
– Vi värmer maten bland smutstvätten med rumphanddukar och annat. Är det då maginfluensa bland barnen så är det ju luftburen smitta, säger en annan.

Det blir stressigt när mellan åtta och nio personer ska hinna äta på halvtimmasrasten, säger de. Alla är dock överens om att det inte är de som är de största förlorarna utan barnen:

Barnen blir lidande
- Det stora problemet är att vi inte äter med barnen. Det ska ingå i jobbet att lära dem och vara en förebild. Så mycket problem som det är med mat och ätstörningar långt ner i åldrarna, säger Gunilla Söderberg.

- Barnen undrar ju varför vi inte äter med dem. Det känns bedrövligt och är under all kritik, säger Anette Mellqvist.

Själva tror de inte att de kommer att orka med sin protest särskilt länge till: 

- Förmodligen kommer vi inte att orka med det här utan kommer att börja betala för maten och äta med barnen. Det är ju det politikerna vill. Jag vill inte men jag kommer ju inte orka att krångla såhär. Och det är så politikerna vill ha det.

Provisorisk lösning
Beslutet att avgiftsbelägga de pedagogiska luncherna togs i november och det har varit kort om tid att ställa i ordning ordentliga matutrymmen, menar Anna Sundström som är ansvarig för kommunens skol- och förskoleverksamhet.

- För att få igång det hela och att det skulle finnas uttrymme för personalen att äta sin medhavda matsäck har det blivit många provisoriska lösningar.

Förbättring på gång
Hon säger att arbetet med att förbättra matutrymmet på Gläntans förskola redan är igång.

- Nu är det läge att börja diskutera vad som är den bästa möjligheten till matutrymme.

Anna Sundström menar att en lösning kan vara att köpa ett nytt bord och ställa in det i personalutrymmet.