Skaraborg

Kommuner anmälda för diskriminering

Elöverkänsligas förening i länet har anmält flera kommuner i Skaraborg till handikappombudsmannen, HO, för diskriminering. Orsaken är att kommunerna låtit bli att besvara ett brev från föreningen, som innehöll frågor om bland annat elektromagnetisk strålning.

Flera kommuner i Västra Götaland, däribland Tidaholm, har inte besvarat föreningens brev. Brevet innehåller sju frågor om till exempel mätning av elektromagnetisk strålning, om det finns så kallade lågstrålande zoner i kommunerna och om kommuninvånarna har tillgång till elsanerade äldreboenden.

Trots upprepade påminnelser har svaren dröjt och nu anmäler föreningen kommunerna till handikappombudsmannen, HO.

Kommunchefen i Tidaholm Günther Hähnert säger till Sveriges Radio Skaraborg att kommunen och föreningen tycker olika i frågan om elöverkänslighet, men säger att alla som skriver till kommunen ska få svar.

Även kommunerna Töreboda, Tibro, Lidköping, Karlsborg, Hjo, Grästorp och Essunga dröjer med sina svar. Också de har anmälts till HO.

Töreboda kommun säger att elöverkänslighet inte är ett aktuellt ämne för kommunen, men att man gärna vill veta om HO verkligen klassar det som diskriminering att kommunerna dröjer med sina svar.

Karlsborgs kommun svarar att anmälan kom som en överraskning och att man förgäves sökt föreningen eftersom det finns många oklarheter kring brevet från föreningen.