Västra götaland

Alla färdtjänst- och sjukresor stod stilla

På måndagsmorgonen hade Västtrafik stora problem med sin anropsstyrda trafik. Ett tekniskt fel gjorde att alla färdtjänstresor och sjukresor i princip stod stilla. 
Vid lunchtid var felet hittat, men hur det kunde uppstå var ännu inte känt.
Västtrafik räknade med att mellan 2 000 och 3 000 resenärer blivit kraftigt försenade på grund av felet. 

Alla resor beställda via Västrafiks beställningscentral i Västra Götaland berördes. På morgonen beklagade Gunilla Wicktor beklagade de problem som felet orsakade:

- Säg att någon ska till ett sjukhus. Då kommer de inte i tid och så får man inte den tiden som man skulle fått hos doktorn, sa hon.

Vid halv nio-tiden på måndagsmorgonen hade felet delvis lokaliserats, men förseningarna kvarstod: 

- Det innebär att folk sitter hemma och väntar på att någon ska komma och hämta dem, sa Gunilla Wicktor, som också sa att alla beställda resor skulle utföras under dagen.

Vid lunchtid kunde beställningscentralen åter nå taxibilarna med beställningar och trafiken rullade på igen. 

- Det viktigaste felet är nu avhjälpt. Nu återstår att sitta ned och ta reda på varför de tekniska felen uppstod, säger Gunilla Wicktor.

På Taxi Lidköping blev det en rörig dag och många resenärer fick vänta på försenade taxibilar, berättar chefen Morgan Särevik.

- Vi var kanske 30 minuter försenade på de flesta resorna, men en del kom fram i tid, när vi fick beställningarna per fax, säger han.