Flickor är olycksdrabbade i jordbruket

Flickorna som är värst olycksutsattta på landsbygdgen. Det visar statistik som tagits fram av projeket Farmar BUS, barn och ungdomars säkerhet inom lantbruket.
- Det handlar i första hans om olyckor i samband med ridning, säger Stellan Åström, projektledare för Farmar BUS i Skara.
Tvärtemot den gängse schablonbilden av barnolyckor på landsbygden så är det inte stora pojkar som oftast råkar illa ut.
Istället är det flickorna som lever farligast och speciellt då tonårsflickor med gediget hästintresse. Enligt statistiken är det framför allt flickor i åldersgruppen 12 till 18 år som är utsatta.
Fast det är inte i ridhuset som olyckorna inträffar. - Ridskoleverksamheten är ganska trygg. Det är ungdomar som har häst hemma som drabbas oftast, säger Stellan Åström.
Han tycker att det vore önksvärt att föräldrar har kunskaper om hästar innan de köper häst till sina barn. Men så är det inte alltid idag. Den gamla gedigna kunskapen om hästar har försvunnit.
- En av mina drömmar är att starta en studiecirkel där föräldrar får lära sig om hästen innan, säger Stellan Åström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".