Husen har högt kulturhistoriskt värde

De rivningshotade husen på Kaplansgatan i Skövde har ett högt kulturhistoriskt värde. Det har slagits fast i en byggnadsantikvarisk inventering, som Skövde kommun lät utföra för drygt tio år sedan.
- Ett antal fastigheter i det här kvarteret är värda att bevara, säger Jan-Åke Andersson, en av de boende på Kaplansgatan.
Kommunen vill köpa in och riva husen för att ge plats för en ny väg fram till högskoleområdet. Men expansionsplanerna kan krocka med kulturhistoriska värden. I slutet av 1980-talet gjorde en byggnadsantikvarie på Skaraborgs Länsmuseum en inventering av värdefull bebyggelse i Skövde. Han konstaterade att flera av husen på just Kaplansgatan är värda att bevara för framtiden. Husen är byggda på 1920-talet och har ett högt värde i en stad där nästan all gammal bebyggelse sen tidigare har rivits ned och byggts bort. Moderata kommunalrådet Tord Gustafsson säger att man nu ska titta närmare på detta: - Det är ju vår förhoppning att kommunen ska växa, men om husen skulle visa sig vara av så högt kulturhostoriskt värde att man inta kan riva dem, då får vi försöka flytta vägen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".