Mariestad

Flygblad i en sista insats för Humleparken

Protesterna mot att flytta hantverksskolan Da Capo till två parkområden inne i centrala Mariestad fortsätter.
På måndag ska kommunfullmäktige ta beslut. I en sista kraftansträngning delas tusentals flygblad nu ut.
- Vi vill inte bli av med Humleparken. Det får bara inte ske, säger Margrethe Jepsen som bor på seniorboendet Humlet intill parken.

Margrethe Jepsen och hennes man har bott på Humlet i knappt två år. De går ut i Humleparken varje dag. Det är de inte ensamma om, säger hon:

– Vi ser hur de går ut med rullstol och hur de sitter ute på somrarna. Parken har stor betydelse för de gamla.  

Protesterna mot längs Tidan har varit många - speciellt från de boende på seniorboendet Humlet precis bredvid parken. 

Förstöra parken 
Bland de boende på Humlet har det varit stort motstånd mot att placera hantverksskolan Da Capos byggård och sågverk i Humleparken. De äldre är oroliga för att transporter till och från parken ska störa och att ett nästan sex meter högt plank ut mot gatan ska förstöra vyn i staden. Dessutom menar de att deras promenadstråk blir betydligt kortare.

– Det blir inte bra om de kommer hit, det blir det inte. Vi får kämpa så länge vi kan, men vi har väl inte så mycket att säga till om, säger Margrethe Jepsen. 

Tusentals flygblad
Nu är planen att dela ut 4 000 flygblad till Mariestadsborna med uppmaningen att protestera mot detaljplanen, för att på så sätt få politikerna att ändra sig i fråga om Humleparken.
Rune Friberg som bor nära parken och som tagit initiativet till flygbladet, hoppas att uppmaningen kommer hörsammas bland Mariestadsborna:

– Jag tror att det blivit en helt annan medvetenhet i stan nu. Och jag tror att politikerna kommer att lyssna. De är mycket lyhörda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista