KARLSBORG

Fartygsvärncentrum i Forsvik

Forsviks Varv och Verkstad vill skapa ett så kallat Fartygsvärncentrum, specialiserat på att ta hand om såväl moderna båtar som historiska skepp.
På det viset kan specialkunskap från arbetet med hjulångaren Eric Nordevall II tas tillvara, menar man på varvet.

Om Forsviks Varv och Verkstads planer går i lås blir man först i regionen att skapa ett Fartygsvärncentrum - en plats för dels upprustning och rekonstruktion av historiska fartyg och dels service och vinterförvaring för moderna båtar.

Efterfrågan på centrats tjänster verkar bli stor, säger Patrik Zimonyi som är skeppsbyggare på Forsviks varv.

- Vi har bara i Vätternregionen omkring 200 båtägare som skulle vara intresserade av att lägga sin båt här, berättar han. 

Drygt 23 miljoner kronor under tre år är vad som behövs för att centrat ska bli verklighet.
Nu återstår att se om Karlsborgs kommun är villig att skjuta till pengar.
Samma sak gäller till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Europeiska socialfonden, dit Forsviks varv skickat in bidragsansökan.

Forsvik är ett lämpligt ställe för ett fartygsvärncentrum, menar Patrik Zimonyi, eftersom specialkunskaperna finns här tack vare arbetet på hjulångaren Eric Nordevall II.

- Efter att Nordevall är sjösatt här så finns det både kompetens och lokaler och möjligheter att skapa något mer bestående.

Och precis som under arbetet på hjulångaren, så kommer turister att vara välkomna till fartygsvärncentrum, säger Patrik Zimonyi.

- Vi tror att folk fortfarande är väldigt intresserade att se när saker och ting händer och byggs upp och renoveras och när det plockas ut maskiner och fixas och donas!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".