Mariestad

Politiker kommer genomföra Da Capoflytten trots protester

Planerna på att flytta hantverksskolan Da Capo till två parkområden i centrala Mariestad har väckt många protester.
- Men även om det blir ytterligare protester kommer den styrande majoriteten säga ja till förslaget, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Ulla Göthager

Protesterna har varit starka speciellt från de boende på seniorboendet Humlet strax bredvid Humleparken där skolans byggård och sågverk ska ligga.

Igår började engagerade i frågan dela ut flygblad med uppmaningen till Mariestadsborna att protestera mot planerna, som kommunfullmäktige ska ta ställning till på måndag. Och det kommer att bli en flytt oavsett protesterna.

- Vi politiker måste sätt ner foten när vi ser att det är något som är bra för Mariestad och det kommer det att bli, säger Ulla Göthager.

Men många som bor runt Humleparken tror inte på att flytten av Da Capo kommer göra parken bättre och tror inte heller på löften om att sågen och transporterna till och från byggården inte kommer störa.

De är istället oroliga för buller och ledsna över att parken blir mindre.

Även bland de folkvalda finns de som tycker att flytten till Humleparken är en dålig idé.

Moderata oppositionsrådet Johan Abrahamsson och Mariestadspartiets representant i kommunstyrelsen Christer Dalvik hade hellre sett att hela Da Caposkolan koncentrerades till Gärdesparken, istället för att splittras på båda sidorna om Tidan.

- Vi tycker att man ska vänta med att fatta beslut om just Humleparken eftersom beslutet kommer överklagas och därmed blir processen fördröjd, säger Johan Abrahamnsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".