Skaraborg

Matolja täpper igen ledningarna

Fler och fler använder matolja i stället för smör vid matlagning, men vad många inte vet är att matolja täpper igen kommunens avloppsledningar och rör.
– Ledningarna blir igenproppade av oljan och till slut blir det totalstopp, säger Kjell Segerstig, vd för Götene Vatten & Värme.

Ju mer olja som används, desto större blir problemet. Därför är problemet tydligast i avloppsledningar från restauranger där matolja används flitigt.

Tony Kavak arbetar på Pizzeria Victoria i Götene. Han berättar hur lätt det är att matoljan försvinner ner i avloppet.

– Grovfett vet vi ju hur vi ska hantera, men matoljan är svårare. När man är stressad blir det lätt att det hamnar olja i avloppet. Det går knappt att undvika, säger han.

Kommunerna har särskild bevakning på de ställen där de vet att problemet är som störst.

– Där gör vi underhållsrensningar med så kallade rotskärare. Vi skär helt enkelt bort fettet, men tyvärr kommer det ju tillbaka.

Notan för att rengöra i rören med hjälp av en spolbil och rotskärningsmaskinen blir ofta hög då det handlar om långa sträckor.

Kjell Segerstig önskar att fler hanterade oljan bättre:

– Man ska samla upp fettet i någon typ av tunna. Det fett som finns på saker som man diskar ska hamna i en avskiljare som är väl och rätt dimensionerad.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".