Sötebrödsdagarna över för Komvux

Kunskapslyftet är avslutat och antalet Komvuxplatser som staten betalar minskar i år med en tredjedel, men många landsbygdskommuner kommer att drabbas ännu mer, eftersom de inte har egna pengar att kompensera bortfallet med. Det gäller bland annat Karlsborg, som nu fått kraftigt minskade resurser.
- Följden blir att vi inte har råd att låta elever gå utbildningar i andra kommuner, säger Ulf Andersson, som är rektor för Komvux i Karlsborg. Det här gäller till exempel undersköterskeutbildningen i Skövde och Restaurangprogrammet i Töreboda. Redan i år har Komvux i Karlsborg sagt nej till uppemot tio kommuninvånare som ville studera i en annan kommun. En av dem som har nekats är Mia Gunnarsson, som ville gå en storköksutbildning i Töreboda. - Det kändes jobbigt, nu när jag äntligen har kommit på att jag vill jobba i kök, säger hon. Som tvåbarnsförälder med hus i Karlsborg, vill Mia Gunnarsson naturligtvis sträva efter en ökad anställningstrygghet. Hon arbetar på K3-köket som timvikarie och rings in när det behövs folk. Att bli nekad en planerad utbildning känns som en besvikelse särskilt då den hade kunnat hjälpa henne att få mer jobb på hemorten. - Jag hade ju hoppats att utbildningen skulle leda till att jag fick en heltidstjänst, säger hon. Men jag får väl försöka söka igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".