SKARA

Ny unik utbildning på SLU

På Sveriges lantbruksuniversitet i Skara finns planer på att starta en ny utbildning som rör livsmedelsutveckling.
Utbildningen ska fokusera på utveckling av mat med mjuka värden, som etik och klimat.

SLU har fått drygt en och en halv miljon kronor från KK-stiftelsen för att utveckla utbildningen, vars syfte är att få livsmedelsbranschen att utveckla nya produkter med ett etiskt ställningstagande.

Det kan vara livsmedel som fokuserar på hälsa, rättvisemärkta varor eller klimatsmart mat, alltså mat som inte drar så mycket energi att producera eller transportera.

Dessa mjuka värden är något som blir allt viktigare för livsmedelskonsumenten, säger Anne Algers som leder arbetet med att utveckla den nya utbildningen på SLU i Skara.
Till exempel är konsumenten intresserad av djuretiken; att det kött man äter kommer från djur som har hanterats på ett bra sätt.

- Det ligger väldigt mycket i tiden just nu och det finns ett stort behov av att föra ut den här kunskapen.

Om allt går enligt planerna kommer den tvååriga utbildningen, som främst ska ske på distans, starta hösten 2009.
Den ska vända sig till både dem som redan arbetar i livmedelsindustrin och till studenter inom livsmedelsvetenskap.

Förutom den kompetens som redan finns på SLU diskuteras samverkan med så väl Högskolan i Skövde, Internationella Handelshögskolan i Jönköping som SIK - Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".