VÄSTRA GÖTALAND

Yrkeskriminella ska bekämpas med gemensamma krafter

Länskriminalchefen i Västra Götaland, Klas Friberg, vill underlätta för polisen att tillsammans med andra myndigheter bekämpa den organiserade brottsligheten.
En förändring i sekretesslagstiftningen kan komma att krävas för att göra samarbete möjligt, menar han.

Länskriminalchef Klas Friberg tror inte att det räcker med att polisen ensam bekämpar den organiserade brottsligheten, utan att andra myndigheter och kommuner också måste ta tag i problemet.

- Mellan brottsbekämpande myndigheter finns det möjlighet att lämna ut sekretessbelagd information om brottslig verksamhet, men när det gäller att lämna ut den typen av information till icke brottsbekämpande myndigheter så är vi oerhört begränsade, säger han.

För att det ska bli möjligt för polisen att dela med sig av den här sortens upplysningar kan ändringar komma att krävas i sekretesslagstiftningen.

- Jag tror att det finns ett intresse, inte minst hos kommunerna, att få mer information om brottsliga organisationer och brottsliga personer, säger Klas Friberg.

Folkpartistiska riksdagsledamoten Cecilia Wigström, som sitter i justitieutskottet, resonerar i samma banor.
Kommunerna måste bli mer medvetna om den här frågan menar hon.

Kommunerna har stora möjlighet att försvåra för den organiserade brottsligheten, säger hon.
- Man har hand om plan- och bygglagen till exempel - man kan se till att flytta på klubbar som har verksamheter i kommunens lokaler, föreslår Cecilia Wigström.

- Kommunerna har många instrument för att förfölja de yrkeskriminella i vardagen, på ett sätt som man inte gör i dag, säger hon.

Den organiserade brottsligheten finns också här i Skaraborg, säger Klas Friberg.
- Vi vet att ett antal gäng etablerat sig här i Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista