SKÖVDE

Medborgarförslag om koppeltvång i Skövde

Nya regler kan i framtiden tvinga hundägarna i Skövde kommun att alltid ha sin hund kopplad i tättbebyggt område.
Bakgrunden är ett medborgarförslaget tas emot med blandade känslor i Skövde brukshundsklubb.

I Skövde kommun och i flera av Skaraborgs andra kommuner är det i dag så att hundar ska hållas under uppsikt, men inte måste vara kopplade.

Nu har ett medborgarförslag lämnats in till Skövde kommun där det framförs krav på att hundägarna alltid ska ha sina hundar kopplade på offentliga platser.

Många människor ängslas över att möta en okopplad hund och därför drar sig för att vistas på offentliga platser, menar författaren till medborgarförslaget.

Men om förslaget går igenom kan det skapa nya problem. Christer Lundberg i Skövde brukshundsklubb undrar till exempel vem som ska övervaka att hundarna alltid hålls kopplade.

- Det måste ju bli polisen som följer upp det här, och det betyder mer jobb för dem. Tittar vi på hur det ser ut här i Skaraborg så blir det glesare och glesare mellan poliserna och de har fler och fler kommuner att övervaka, så nog kan det vara svårt att övervaka ett sådant förbud, säger Christer Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".