Hans Arodell besiktigar skyddsrum. Foto:Linnea Frimodig

Flera av Skaraborgs skyddsrum kan vara värdelösa

Skyddsrummen i Skaraborgs kommuner inspekteras inte längre kontinuerligt.
Sedan räddningsverket tog över ansvaret 2006 finns en målsättning att besiktiga skyddsrummen vart 10:e år men den följs inte.
- Det dröjer ofta längre och då är nästan alltid någonting bristfälligt, säger Hans Arodell som är skyddsrumskontrollant.

- Det finns aldrig några felfria skyddsrum. Trasiga eller igensatta golvbrunnar, fuktskador, fastrostade dörrar eller  vertyg som stulits vid inbrott hör till de vanligaste felen, berättar Hans Arodell.

I alla Skaraborgs kommuner utom i Götene finns skyddsrum som inte inspekterats de senaste 10 åren.

Gullspång och Töreboda är sämst. Där har över 95 % av skyddsrummen inte inspekterats de senaste 10 åren. Även Skövde kommun har många oinspekterade skyddrum enligt uppgifter från räddningsverket.

- De flesta av skyddsrum i Skaraborg byggdes efter andra världskriget mellan 50 och 70 talet och behöver ses över regelbundet, berättar Hans Arodell som arbetar med att kontrollera skyddsrum på uppdrag av räddningsverket.

Vid kontrollerna upptäcks nästan alltid fel och alla fel klassas som allvarliga.

Om ett skyddrum är skadat eller saknar utrustning så kan det få otäcka följder när människor behöver söka skydd mot bomber, gas och radioaktiv strålning.

- Om exempelvis gångjärnen rostat så går det inte att stänga dörren och då är ju skyddsrummet i princip värdelöst, säger Hans Arodell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".