Skaraborg

Planer på ny omvårdnadsutbildning

Det finns planer på att starta ett college för vård och omsorg i Skaraborg. Idén kommer från Falköpings kommun och nu ska kommunalförbundet undersöka om fler kommuner är intresserade.

Skillnaden mot dagens omvårdnadsprogram är att man på ett vård- och omsorgscollege samlar olika utbildningsnivåer under ett och samma tak, berättar Berit Folkesson, som är chef på Lärcenter i Falköping:

- Redan från gymnasietiden, upp genom vuxenutbildning, kvalifiserad yrkesutbildning och ända upp till högskolestudier finns samlat.

En av delarna i ett vård- och omsorgscollege är arbetsgivarnas inflytande över hur utbildningen ska se ut.

Svårt att locka yngre
- Man ska vara med och forma den så att den stämmer med morgondagens arbetsmarknad, säger Berit Folkesson.

För idag är det svårt att rekrytera yngre till vård- och omsorgssektorn, och dessutom kommer stora pensionsavgångar under de närmaste åren.

- Vi klarar inte vården om vi inte gör någonting, säger Berit Folkesson.

Kan starta 2009
Falköpings kommun har tagit initiativet till ett vård- och omsorgscollege, och nu ska kommunalförbundet undersöka om fler kommuner i Skaraborg är intresserade av att vara med i samarbetet. Finns det intresse tror Berit Folkesson att man i bästa fall kan starta upp hösten 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista