Skövde

Företag krävs på sju miljoner

Telekomoperatören Ventelo med huvudkontor i Skövde upptaxeras med över sju miljoner av Skatteverket. Bland annat har företaget dragit av kostnader för ett jetplan som ledningen bakom företaget använt för privat bruk.

Enligt Skatteverket handlar stora delar den skattesmäll som Ventelo nu står inför om att ägaren hyrt ett jetplan som han haft stående i Norge.

På ett och ett halvt år kostade flygplanet - ett Cessnaplan för åtta personer - 27 miljoner norska kronor. Ägaren hade enligt ett avtal med Ventelo fri tillgång till planet och inga restriktioner för vad det fick kosta. Enligt Skatteverket har planet till stor del använts till privata resor.

Men enligt David Fridinger, marknadschef på Ventelo, var det inte ägaren utan en konsult som flög i planet.

Ogiltiga avdrag
I affärerna kring Ventelo figurerar enligt Skatteverket ljusskygga personer som man valt att hålla anonyma för att inte skada affärsverksamheten, men ännu har ingen utredning om ekobrott inletts.

Föregångaren till Ventelo Sverige har också gjort omfattande avdrag i samband med ett köp av ett företag med säte i skatteparadiset Jungfruöarna. Det företaget har inte haft någon verksamhet i Sverige och därför är de avdragen inte giltiga.

Ventelo Sverige med huvudkontor i Skövde krävs på över sju miljoner för bland annat överavskrivning, privata flygplanskostnader, och flera andra försök till avdrag. Företaget får också betala skattetillägg.

Skatten är betald
På Ventelo i Skövde säger inu marknadschefen att skatten är betald och att det som hänt är historia.

Trots att företaget inte är överens med Skatteverket gör man idag bedömningen att en strid skulle vara lönlös. Därför kommer man inte överklaga, även om det kan ses som ett erkännande om att försöken till avdrag var felaktiga.

- Det kan ju verka så, men det handlar också om att vi ska kunna visa att vår ståndpunkt är den riktiga, säger David Fridinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista