Skaraborg

Färre elever hot mot landsbygdsskolor

Flera små skolor på landsbygden i Skaraborg är hotade eftersom elevantalet blir allt mindre. Utbildningsminister Jan Björklund konstaterar att det här är ett stort problem för dem som drabbas, men samtidigt ett dilemma för kommunerna.

Flera små skolor på landsbygden i Skaraborg är hotade eftersom elevantalet blir allt mindre.

Utbildningsminister Jan Björklund kostaterar att det här är ett stort problem för de som drabbas, men samtidigt ett dilemma för kommunerna.

- Det är ett problem för de skolorna och de barnen som vill gå där. Samtidigit måste man ha respekt för att kommunerna sitter och lägger ett pussel med att få ihop skolor, lärartjänster och skolundervisning.

För vissa skolor går helt enkelt inte att driva vidare eftersom eleverna är för få, menar Jan Björklund.

- Man får diskutera lokalt var den gränsen går.

Den senaste tiden har flera mindre skolor på landsbygden varit aktuella i diskussionerna om landsbygdsskolornas framtid: Holmestad skola som hotas av nedläggning och Yllestad skola, där det finns ett förslag att flytta flera årskurser till en annan skola.

Enligt Jan Björklund har de små skolorna ännu mindre chanser att överleva i ett socialdemokratiskt Sverige.

- Jag tror att socialdemokraterna historiskt sett haft större centraliseringstendenser och att det finns en större förståelse bland de borgerliga för att landbygdsskolor ska drivas vidare, säger Jan Björklund.

Och han tror att landsbygdsskolorna kommer leva vidare.

- Det är klart att människor som bor på landsbygden också måste kunna ha sina barn i en skola på rimligt avstånd, säger utbildningsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista