Sjukskrivningar hot mot läkares arbetsmiljö

Varannan läkare på landets vårdcentraler tycker att konflikter i samband med sjukskrivningar har blivit det största arbetsmiljöproblemet. - Patienterna har en inställning att sjukskrivning är en rättighet, säger läkaren Kajsa Norström, som senaste åren jobbat som hyrdoktor på olika vårdcentraler i Västergötland.
Det är Familjemedicinska Institutet (Famni), som gjort undersökningen bland läkarna inom primärvården. Institutets ledning är förvånad över problemets omfattning. De läkare som svarade på enkäten anser att det är mycket frustrerande, att direkt kunna påverka patientens försörjning. Det ligger en konflikt i att läkaren vill göra allt för att behålla en bra relation till patienten, samtidigt som den ska se till att folk inte sjukskriver sig i onödan. Institutets ledning är förvånad över problemets omfattning. - Sjukskrivningar är det största problemet i svenska primärvården idag, säger Göran Sjönell, chef för Familjemedicinska institutet. - Jag tycker att hotbilden blivit större från patienterna om vi vägrar sjukskrivning, säger Kajsa Norström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".