Skaraborg

Färre patienter klagar på vården

Det var färre patienter som klagade på vården i Skaraborg under 2007. Det som minskat mest är missnöjet med vårdgarantin och valfriheten.
- Skaraborgs sjukhus har arbetat mycket med de frågorna vilket märks, säger Margareta Lönn, utredare vid patientnämnden i Mariestad som tar emot klagomålen.

Patientnämnden i Mariestad tog under 2007 emot färre klagomål från patienter jämfört med 2006. Margareta Lönn berättar att klagamålen minskade med 90 ärenden.

- På Skaraborgs sjukhus finns numera vårdsamordnare och kontaktpersoner ute på klinikerna, så där i ligger nog en stor del av förklaringen, säger Margareta Lönn.

Klagomål runt vård och behandlingsfrågor har dock ökat med 9 % på sjukhusen i Skaraborg.

Det handlar då ofta om någon komplikation som uppstått under behandling eller behandlingar som ställts in fortsätter Margareta Lönn.

Patientnämnden har även märkt en ökning av klagomål där patienter anser sig ha fått ett dåligt bemötandet från personalen ute på vårdcentralerna.

Det tror Margareta Lönn hör ihop med bristen på läkare inom primärvården.

- Det blir inte samma kontenuitet när man får byta läkare ofta och det bidrar säkert till att många känner sig nonchalant behandlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".