Skara

Krogar kan förlora serveringstillstånd

I dag blir krogen Viktors i Skara med stor sannolikhet av med sitt tillstånd att servera alkohol.
Orsaken är en rad brott mot gällande regler.
Dessutom kan beslutet föra med sig att ytterligare en krog mister sitt tillstånd.

- Viktors krog har inte skött sina serveringstider. Ibland har man haft servering mitt i natten efter stängningsdags, berättar Centerpartisten Erik Kvarndal är ordförande i omsorgsnämnden, vars ledning i dag väntas fatta beslut om att dra in sprittillståndet för Viktors.

Det är sju brott mot reglerna i den utredning som tjänstemännen gjort och som nu läggs på politikernas bord.

Ägaren till Viktors har kopplat in en advokat och om kommunen tar bort tillståndet kan man räkna med att saken överklagas till länsrätten.

Hells Angels-kopplingar
En annan omständighet som kommit fram i utredningen är polisens uppgifter om att krogen på något sätt skulle vara kopplad till det kriminella MC-gänget Hells Angels. Exakt hur det skulle ha gått till är lite oklart i polisens rapport, man använder formuleringar som att Hells Angels skulle utöva ”negativt inflytande” på verksamheten.

Politikerna i Skara anser att de uppgifterna är för vaga för att ta på allvar. Det finns tillräckligt med material för att kunna dra in sprittillståndet ändå.

- Det finns tillräckligt många andra skäl att dra in tillståndet, så vi behöver inte använda oss av spekulationer, säger Erik Kvarndal.

Grannkrogen hotas
Om Viktors blir av med tillståndet kan ytterligare en krog snabbt gå samma öde till mötes. Detta eftersom en av ägarna till Viktors också är delägare i grannkrogen Olins på samma gata.

Reglerna fungerar så, att om en person äger flera krogar som har alkoholtillstånd så måste han sköta sig på alla håll, annars kan han förlora samtliga tillstånd.Erik Kvarndal menar att det ärendet lär komma upp tämligen omgående.

- Det kommer bli en utredning om den krogen och ett nytt förslag att behandla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".