Carin Andén, en av de tävlande. Foto: Christopher Johansson.
Tibro

Tävling i möbelsnickeri ska locka fler till branschen

Idag avgörs regionfinalen i Yrkes-SM i möbelsnickeri på Fågelviksgymnasiet i Tibro. Ett syfte med tävlingen är att locka fler att utbilda sig till möbelsnickare.

De tävlande gymnasieeleverna från bland annat Falköping, Tibro och Kinnarp ska bygga ett väggskåp i trä utifrån en ritning, och de tre som lyckas bäst går vidare till SM-finalen i Jönköping i maj. Vinnaren där kommer sedan tävla i VM i Calgary i Kanada.

Men syftet med tävlingen är inte bara att utse den bästa möbelsnickaren.

Henrik Smedberg på Trä- och möbelindustriförbundet säger att branschen kommer behöva nyanställa tusentals personer under de närmaste åren, och han hoppas att tävlingen kan bidra till att höja gymnaiseutbildningens status och locka engagerande elever till utbildningen - för att på så sätt säkra återväxten i branschen.

- Vi har stora personalavgångar på grund av pension och vi har också en fantastisk utveckling i branschen, säger Henrik Smedberg.

Carin Andén från Kinnarp är en av de tävlande. Hon hoppas på att hennes kunskaper som möbelsnickare ska ta henne ända till VM-finalen i Kanada.

- Det är väl drömmålet, men man får ta ett steg i taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".