Götene

Centrumhuset låser om sig

I Götene kommun får man framöver anmäla sig i receptionen om man vill träffa någon politiker eller tjänsteman i Centrumhuset. Och det är ett antal hotfulla situationer som ligger bakom beslutet.

Allt fler kommuner skärper säkerheten i sina kommunhus. Det är ett ökat antal hot mot politiker och anställda de senaste åren som tvingat fram förändringen.

I Götene kommun har det inträffat ett antal hotfulla situationer, och det leder nu till att säkerheten höjs i Cemtrumhuset.

- Dels var det ett bombhot mot hela Centrumhuset för två år sedan - som i och för sig inte hade någon substans - men även människor som känt sig missgynnade och kommit hit och hotat personal och förtroendevalda, säger Dag Högrell som är säkerhetsansvarig i Götene.

Ett elektroniskt låssystem gör det framöver omöjligt att som tidigare kliva rakt in i en politiker eller en tjänstemans rum i Centrumhuset. Istället får man anmäla sig i Medborgarkontoret när man kommer in.

I Centrumhuset finns både vårdcentral och socialtjänst, som har en förstärkt säkerhet sedan tidigare. Men det räcker inte.

En missnöjd klient på till exempel socialförvaltningen kan ta ut sin ilska på någon annan, en sak man upplevt vid flera tillfällen.

- Man känner att man måste få ut sin aggression på någon, och då blir det på första bästa tjänsteman, berättar Dag Högrell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".