Västra Götaland

Fler skadade får ersättning

Antalet personer som får ersättning för att de skadats inom vården ökar i Västra Götaland. Anledningen är att skadereglerarna på Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag fått förstärkning på personalsidan och därför kunnat öka arbetstakten.

Antalet personer som får ersättning för att de skadats inom vården ökar i Västra Götaland. Anledningen är att skadereglerarna fått förstärkning på personalsidan och därför kunnat öka arbetstakten.

Den som skadas i samband med vårdinsatser har enligt patientskadelagen rätt att söka ersättning hos Patientförsäkringen. Förra året 726 personer ersättning av de 1 451 som sökte, och antalet personer som fått ersättning för skador av den vård de fått på till exempel sjukhus har ökat med 30 procent de senaste tre åren. Det visar statistik från Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag.

Samtidigt är antalet anmälningar om vårdskador oförändrat. Förklaringen menar försäkringsbolaget är att man nu klarar av att beta av gamla fall som tidigare blivit liggande på grund av personalbrist.

- Vårt skaderegleringsbolag har fått mer personal och ökat effektivitetet och fattar fler beslut än tidigare, säger VD:n Kaj Essinger.

Men trots att handläggningstiderna kortats dramatiskt så finns fortfarande stora köer för de som vill få en skadeanmälan prövad. Nära 50 procent får fortfarande vänta i över ett halvår eller ännu längre, på ett besked om skadan ersätts eller inte. Något som Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag nu arbetar med att förbättra.

- Vi går igenom alla rutiner och har till exempel kontaktat sjukhusen för att se om vi kan få in journaler, röntgenbilder och läkarutlåtanden snabbar än vi gör idag, säger Kaj Essinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista