Lidköping

Ökande intresse för energisnåla hus

Så mycket som 40 procent av Sveriges elförbrukning går åt till våra bostäder. För att klara EU: s nya miljömål måste boendet förnyas. Lösningen heter energisnåla hus.
Lidköpingsbon Michael Malmborg och hans familj bor i landets första energisnåla hus. Ett passivhus - som drar väldigt lite el jämfört med en vanlig villa.

Familjen Malmborgs villa är byggd enligt passivhusprincipen, som används flitigt i till exempel Tyskland.

Huset har tjocka, specialtätade väggar och fönstren är placerade för att ta in maximalt med solljus. Huset värms också upp av solen genom solfångare på taket. I övrigt är de som bor där och hushållsapparaterna uppvärmningskällan. Värmen hålls kvar i huset genom ett extra tätt skal och återvinns genom ett speciellt ventilationssystem.
Familjen ser bara fördelar med huset och har redan märkt av en minskning av elförbrukningen.

Det finns cirka 200 energismarta lägenheter och hus i Sverige. En blygsam summa om man tänker på att det finns cirka fem miljoner bostäder, men intresset växer. Enligt prognoserna kommer antalet passivhus att mer än fyrdubblas inom två år.  

Familjens Malmborgs planer på att bygga ett passivhus började för tre år sedan. Projektet krävde uthållighet och tålmodighet, menar Michael Malmborg:

– Det börjar ju bli mindre trögt nu, men när vi började så var det i princip bom stopp. Jag tror trögheten beror på att du har hussäljare som säljer de hus som finns och sedan finns det en omedvetenhet bland politiker, säger han.  

För att det ska lossna ordentligt på marknaden efterlyser Michel Malmborg mer kunskap om passivhusen hos både byggbolagen och kommunerna som ger bygglov.

– Nu är kommunerna försiktigt positiva. Här i Lidköping har kommunen verkligen insett vikten av energisnåla hus och har bjudit in företag till att lämna förslag på 30 stycken radhus och villor i Sjölunda här i Lidköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".