Räddningstjänsten larmas för sent till bränder

Flera villabränder har på kort tid drabbat Skaraborg. Många av villorna har dessutom brunnit ner till grunden.
Enligt räddningstjänsten finns det flera orsaker till att bränderna inte släcks, i de flesta fall handlar det om att larmet kommer för sent.

I december omkom en 54-åring vid en villabrand i Töreboda. Polisens tekniker utreder fortfarande om det går att säga vad som orsakade den branden.

En vecka senare totalförstördes en villa i Grästorp. Räddningstjänsten larmades för sent och villan var övertänd när de kom fram.

Tre bränder på en vecka
Bara den senaste veckan brann en villa i Tibro ner till grunden, också då på grund av ett sent larm. En villa branner också ner i Falköping och två hundar brann inne. Under tisdagen totalförstörs ytterligare en villa i Grästorp. Vid den branden i skriver räddningstjänsten i sin rapport att huset var helt övertänt och att det bara var att bevaka.

Brandorsaken går vid de här bränderna inte att få veta eftersom villorna totalförstörts.

Förklaringen
Enligt räddningstjänsten finns det flera orsaker till att bränderna inte släcks - i de flesta fall handlar det om att larmet kommer för sent.

Andra förklaringar är att branden gått fort på grund av god tillgång till syre. Hur långt det är från stationen till brandplatsen spelar i vissa fall också in.

Statistik från räddningsverket visar att bränder på landsorten ofta orsakar större skador än i stadsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".