MARIESTAD

Barndoktorer fattas på nya BUC

Mariestads nyinvigda barn- och ungdomscentrum, BUC, saknar fortfarande läkare för delar av verksamheten.
Genom att samla kompetens på barn- och ungdomssidan skulle centrat förbättra både vårdkvalitet och tillgänglighet, men bristen på barnläkare sätter käppar i hjulet.

På barn- och ungdomsmedicin är i dag en av två tjänster otillsatt. Verksamheten behöver också en läkare på den neurologiska enheten. På barn- och ungdomspsykiatrin finns i dag ingen läkare alls stationerad i Mariestad.

På centrat är det bland annat EUs nya arbetstidsreglerna som vållar problem, säger barnläkare Magnus Landgren. Mer personal behövs nu helt enkelt för att hålla schemat igång, menar han.

- När man inte har gott om folk då sliter man på de man har, och då är det alltid risk att man sliter ut människor, säger han.

Sjukhuset i Mariestad annonserar nu bland annat efter en psykolog för att verksamheten på centrat ska fungera som det är tänkt.

Inom verksamheten säger man sig redan ha sett tecken på att Mariestads nya helhetsgrepp verkligen lockar nya barnläkarförmågor.

- Jag har fått signaler från kollegor att de är intresserade av att komma och arbeta så att jag tror att barn- och ungdomscentrum ligger rätt i tiden, säger Magnus Landgren, barnläkare i Mariestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista