Goda resultat för Konvex:s proveldning

Värmeverket i Karlskoga har hittills goda erfarenheter av att blanda sitt bränsle med slakteriavfall från Konvex:s fabrik i Stenstorp. Proveldningen ska pågå fram till maj. Lyckas försöket kan hela den omstridda kadaverhanteringen komma att flyttas från Stenstorp till Karlskoga.
Sedan i november pågår proveldningen vid fjärrvärmeverket i Karlskoga i Värmland. Anledningen är EU:s direktiv att slaktavfall inte får grävas ner eller deponeras utan måste brännas. De självdöda djuren mals ner till en gröt vid Konvex:s anläggning i Stenstorp och transporteras i tankbilar till Karlskoga. Där blandas gröten med torv och eldas för att bli fjärrvärme. Enligt Per Lidell, chef för värmeverket, har testet bland annat lett till minskade utsläpp av kväve. För de boende i Stenstorp betyder testet, att luktproblemen har minskat. Det beror på att de mest illaluktande delarna av kadaverprocessen inte längre behöver göras i Stenstorp. Konvex:s VD Leo Virta har tidigare sagt, att om försöket i Karlskoga lyckas kan hela kadaverhanteringen flyttas från Stenstorp och istället läggas i anslutning till fjärrvärmeverket i Karlskoga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".