Tandvården kartlägger barns tandläkarskräck

Landets hittills största forskningsprojekt om orsakerna till tandvårdsrädsla bland barn startas nu i Västra Götalandsregionen.
2 000 barn och ungdomar ska tillfrågas om sin tandläkarskräck och varför de tycker det är jobbigt att gå till tandläkaren.

- Det är många som är rädda inför sitt tandläkarbesök och det kan nästan bli en fobi, säger Maria Martens tandläkare på Folktandvården i Skultorp utanför Skövde, en av de fem kliniker i Västsverige som är med i projektet.

Det är barn och ungdomar i åldrarna 3 till 15 år som ska följas under fem år i samband med deras ordinarie tandläkarbesök bland annat vad gäller tandläkarskräck och utveckling av karies.

Förutom fem av Folktandvårdens kliniker i Västra Götaland deltar också några av Folktandvårdens kliniker i Örebro län.

- Det vi hoppas på svar på är vad som gör att vissa barn blir rädda och hur man ska kunna bryta mönstret.

Trots modernare behandlingsutrustning och bättre bedövningsmetoder än förr så är det fortfarande många barn som är rädda att gå till tandläkaren.

- Många äldre kan föra över sin rädsla på de små. Vi märker det exempelvis när vi talar om rotfyllningar, som många i förväg tror ska göra ont, säger Maria Martens. Den här rädslan verkar vara djupt rotad och också svår att få bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".