Varnhem

Mycket mögel i klosterkyrkan

Under nästan ett år har fukten mätts i Varnhems klosterkyrka.
Nu är de första klimatmätningarna klara och Roland Lundbäck, fastighetsansvarig i Skara Pastorat, säger att det ser ut som man befarade- mycket fukt och mögel.

Det går att upptäcka mögel bakom tavlor och på textilier, om man stryker med handen över dem.

Längst bort mot kyrkan, i kapellet mot öster, är det tydliga fuktskador på väggarna

Fukt och mögel är ett stort problem i många kyrkor, bland annat eftersom de ofta inte är tillräckligt uppvärmda på vintern.

En bidragande faktor till fuktproblemen i Varnhem är att 50 000 besökare passerar dörrarna under en säsong och och släpper in den varma, fuktiga uteluften i den kallare kyrkan. Ett sätt att få bukt med det problemet är att bygga en sluss.

- Kanske kan vi bygga en sluss, eller justera värmesystemet. Ett annat måste är att kyrkans dräneringssystem fungerar, säger Roland Lundbäck, kyrkogårdschef och fastighetsansvarig i Skara pastorat

Mätningarna av bland annat luftfuktigheten kommer att fortsätta ytterligare ett tag, parallellt med att och om ett år räknar man med att veta vilka åtgärder som ska vidtas.

- Det är ganska brottom men samtidigt vill vi göra ett noggrant jobb. Det kommer att bli kostsamma konserveringsarbeten, säger Roland Lundbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".