Lidköping

Lång kö till nattöppet dagis

Den dygnet runt-öppna verksamheten som startades i höstas på förskolan Ängsholmen i Lidköping har blivit en succé. Satsningen är så lyckad att barn- och skolnämnden nu tittar på möjligheten att utöka verksamheten eftersom efterfrågan på platser kvällstid är väldigt stor.

I september förra året startade Lidköpings kommun en dygnet runt-öppen förskoleavdelning där barnen till och med kan sova över.

- Det har fungerat alldeles utmärkt, över förväntan. Vi visste att vi hade en efterfrågan men inte hur stor den var, säger Anne Henström som är rektor vid Ängsholmens förskola i Lidköping.

Hon berättar att efterfrågan nu är lika stor som i andra kommuner efter flera år.

Helgöppet vid behov
Det är fyrtio barn som är inskrivna på förskolan som är öppen dygnet varje vecka, utom lördag och söndag natt då det bara är öppet efter behov.

- Du ska ha en bra pedagogisk verksamhet på dagtid, samtidigt som du ska ha en god omsorg på nätterna och helgerna, säger Anne Henström.

Plats efter sommaren
Småbarnsföräldern Sofia Fogelqvist i Lidköping är en av alla de som står i kö för att få en plats till sitt barn på Ängsholmen.

- Vad vi har fått höra kommer vi få plats efter sommaren.

Hon säger att om avdelningen inte funnit skulle hon och hennes sambo få byta arbetstider eller till och med jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".