Källbyföretag vann mot spritjätte

En snart fem årig tvist mellan spritproducenten J&J Nordic i Källby och statliga Vin&Sprit har nu avgjorts. Högsta domstolen (HD) har nämligen beslutat att inte ta upp tvisten, vilket innebär J&J Nordic inte har gjort sig skyldig till varumärkesintrång.
Nu överväger J&J Nordic istället att stämma statliga Vin&Sprit.
Vin & Sprit stämde J&J Nordic i december 1998 på 1,5 miljoner kronor för varumärkesintrång. Det handlade om en bild på brännvinskungen LO Smith. Hovrätten konstaterade i sin dom, att det förelåg en viss likhet mellan de bilder som pryder de konkurrerande vodkamärkena, men att det inte försvårar möjligheten att skilja på produkterna. Denna dom står nu alltså fast. J&J Nordic från Källby mellan Götene och Lidköping har därmed vunnit över Vin & Sprit. - Vi är givetvis oerhört glada. Det här sätter ju Vin&Sprit i en knepig situation, säger Mikael Pirttimäki som är vd för produktionen på J&J Nordic. Nu funderar han på att göra en motstämning mot Vin&Sprit. - Allt det material som Vin&Sprit har om LO Smith måste de ju se över eftersom det kan vara ett varumärkesintrång från deras sida in på vårt varumärke.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".