östra skaraborg

Utan stöd läggs Brottsofferjouren ner

Om inte alla nio kommuner i östra Skaraborg garanterar stöd på två kronor per kommuninvånare kommer Brottsofferjouren östra Skaraborg att läggas ner inom en månad. Men hittills har den krisdrabbade jouren bara fått garantier från två kommuner, Tidaholm och Gullspång.

Ända sedan i höstas har Brottsofferjouren försökt få kommunerna att garantera stöd för 2008 - för att kunna reda upp den ekonomiska krisen och kunna fortsätta sin verksamhet. Två kronor per kommuninvånare vill Brottsofferjouren ha.

Men hittills är det bara Tidaholm som ställt upp med garantier. Även Gullspång har lovat pengar, men inte i den utsträckning som jouren önskar.

- Vi har varit ute och informerat vissa socialnämnder och då mötts vi väldigt gästvänligt och positivt, men sedan hör vi inget mer i princip, säger brottsofferassistenten Britt Andreasson.

Hon tror att det kan handla om okunnighet - att kommunerna inte inser hur viktig jourens verksamhet faktiskt är för brottsoffren:

- Att man inte inser att det här är en grupp människor som behöver hjälp, säger Britt Andreasson.

Om Brottsofferjouren östra Skaraborg inte får garantier från alla de nio kommunerna kommer jouren läggas ner efter februari månad.

- Då kommer östra Skaraborg bli de nio första kommunerna i det här landet, mig veterligen, som kommer sakna tillgång till en lokal brottsofferjour, säger

Britt Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".