Skara

Skolor får bra betyg av Skolverket

Skolorna i Skara är bra, även om vissa saker kan förbättras. Det konstaterar Skolverket efter en stor inspektion av samtliga skolor i kommunen.
- Kommunen sticker inte ut varken på bristsidan eller att de skulle vara fantastiskt duktiga på någonting, säger Mats Löwing, undervisningsråd på Skolverket.

En av de få brister som Skolverket anmärker på i Skaras skolor är att barnen inte är tillräckligt medvetna om målen för utbildningen. Något som gör att elevernas eget inflytande över undervisningen blir för litet.

- Eleverna vet inte riktigt vad de håller på med, eller rättare sagt vad de ska uppnå, säger Mats Löwing.

Men på det stora hela är skolorna i Skara bra. Elevernas betyg ligger i nivå med riksgenomsnittet. Arbetet med att stödja barn med särskilda behov får också plus i kanten.

Trygg skolmiljö
Intervjuer med elever på samtliga skolor visar också att miljön på skolorna är trygg för de flesta, även om man också sett att kränkningar förekommer. En beskrivning som Jakob Torehov som går på Djäkneskolan i Skara håller med om:

- Det är inte så mycket mobbning och sådant här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".