Valfriheten i vården begränsas

Invånarna i Västra Götaland får inte söka vård var som helst i Sverige längre. Regionen har tidigare betalat för patienter som själva söker sig till sjukhus utanför regionen, men det har blivit dyrt, och i dag beslutade regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse att man ska strama åt detta.
- Vi har haft en väldigt generös valfrihet i Västra Götaland. Det har visat sig att det blivit en dramatisk kostnad, säger Eva Eriksson (fp) som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrels. - De restriktioner vi nu inför är samma som gäller i övriga landet. 3000 personer fick vård utanför Västra Götaland förra året, och det blir allt fler. Men för att spara pengar införs nu ett prövningsförfarande inför varje önskan om vård utanför regionen. Sjukvården i Västra Götaland räknar med att spara omkring tio miljoner kronor genom att strama åt valfriheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".