Skaraborg

Utflyttning hejdar utvecklingen

I en utredning om framtiden slår regionen fast att ser ljust ut för Skaraborg, förutsatt att befolkningsminskningen hejdas.
För att göra det måste kommunerna samarbeta bättre, tycker Tomas Ekberg, chefsanalytiker i Västra Götalandsregionen:
– Inget kan vara viktigare, säger han.

I utredningen framgår att Skaraborgs möjligheter är goda när det gäller jobb och näring.

Här finns också en hög upplevd livskvalité. Skaraborgarna som ju var så motsträviga till regioninträdet i slutet av 90-talet, är idag de invånare i Västra Götaland som mest nöjda av alla med sin tillvaro.

Men det gäller att inte låta sig luras av låga arbetslöshetssiffror - flera kommuner tappar invånare och den trenden måste brytas:

– För varje kommun kan det se ut som att det rullar på ganska hyfsat, men totalt sett får man inte ut den kraft som skulle behövas. Det handlar inte om att bli världsbäst eller att det ska växa så att det knakar, utan om att ta tillvara på den potential som finns, säger Tomas Ekberg.

Chefsanalytikern berättar om en rad samarbeten mellan kommunerna som inte fungerar riktigt bra. Han menar att både kommuner och företag måste knytas närmare till exempelvis gymnasier och skolor och erbjuda studenterna nånting konkret för att få dem att stanna:

– Koppla upp dem mot företag, näringsliv och den offentliga verksamheten så att en spiral skapas. Då ser ungdomarna att det finns potential och företagen ser att det finns resurser inför framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".