Essunga

Kommunen vill bygga bostäder för att minska utflyttningen

Varje år minskar Essunga kommuns befolkning med ungefär 25 personer.
För att vända trenden vill politikerna nu bygga bostäder.
- Då kanske ungdomarna stannar eller att vänder tillbaka om de redan flyttat, hoppas Barbro Gustafsson moderat och ordförande i kommunfullmäktige i Essunga.

Varje år flyttar det visserligen en del människor till Essunga. Men det finns också en utflyttning, och lägger man samman födelse- och dödstal så har Essunga en minskning på ungefär 25 personer varje år.

I längden kommer det att urholka kommunens kraft att hålla skola, vård och omsorg, och det är därför som kommunledningen nu vill sätta spaden i jorden och bygga bostäder.

Flera andra kommuner i Skaraborg har ungefär samma situation med långsamt minskande befolkning, och tidigare i veckan hölls därför ett framtidsmöte i Nossebro där dessa frågor diskuterades.

Inom Västra Götalandsregionen menar man att kommunerna måste bli bättre på att samarbeta över gränserna, men också utveckla det man är bra på.

Essunga är en utpräglad lantbrukskommun som genererar många jobb.

Lokala LRF-ordföranden Thomas Eriksson tror att det kan bli ännu fler gröna jobb framöver, för nyinvesteringarna har varit många i Essunga på senare år.

Han tror att energifrågan kan vara en framgångsväg för Essunga de kommande tio åren.

- Det är bara att hänga på trenden. Biogas, pellets, halm och flis kan vara en väg att gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista