Norra Skaraborg

Kommunpolitiker diskuterade sammanslagning

Politiker från Mariestad, Töreboda och Gullspång ägnade i går hela dagen åt att diskutera kommunalt samarbete och en eventuell sammanslagning av kommunerna i framtiden.

Rune Skogsberg, centerpartist från Mariestad, säger att politikerna måste våga fatta stora beslut i framtiden:

- Som ansvariga politiker som måste vi - i vilken konstallation vi än befinner oss - vara förmögna att ta ganska avgörande politiska beslut, och våga stå för dem.

Rune Skogsberg var nöjd efter gårdagens långa gruppdiskussion i kommunhuset i Hova om kommunernas framtid. Den gjorde gott för förståelsen och förtroendet kommunrepresentanterna emellan, menar han.

- Trots att vi representerar alla olika partier finns det en viss mån av samstämmighet. För mig känns det så i alla fall.

Stor förändring
Rune Skogberg säger att respektive kommun nu mentalt måste förbereda sig på en stor förändring. När samarbete mellan kommunerna inte längre räcker är det en total sammanslagning det som återstår för att skattebetalarnas pengar ska kunna användas på ett effektivt sätt till vård, skola och omsorg i framtiden, resonerar han.

Viktigast, menar Rune Skogsberg, är att kommuninvånarnas bästa är i fokus, inte vilken av de tre kommunerna som får mest makt vid en sammanslagning.

- Det får inte förekomma några storebrorsfasoner i ett sådant här samarbete, för då blir det inte framgångsrikt, säger han.

Folkomröstning?
Att tre kommuner funderar på en sammanslagning hör till ovanligheterna i en tid då istället nya självständiga kommuner bildas. Hur det blir - om frågan avgörs genom till exempel folkomröstning - det återstår att se. Men Rune Skogsberg ser fram emot att få föra kommunerna närmare varann:

- Framförallt känns det ansvarsfullt, för det är viktigt att kommunicera ut detta till invånarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".